ΡΑΓΑΔΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ

Οι ραγάδες μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από διάφορες αιτίες ή να είναι αποτέλεσμα σωματικών αλλαγών όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη, η απώλεια βάρους και άλλα.  Αυτό το άρθρο εξηγεί πως να διατηρήσετε το δέρμα σας ελαστικό και ενυδατωμένο και πως να προλάβετε ή να μειώσετε την εμφάνιση τους με τα κατάλληλα προϊόντα.

ΡΑΓΑΔΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ

Οι ραγάδες είναι γραμμές στο σώμα μας, σαν ουλές και μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία.  Το χρώμα τους ποικίλει σε κόκκινες ή λευκές, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος μας.  Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνά στο δέρμα μας και ανάλογα με το πόσο ελαστικό είναι ή όχι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να τις εμφανίσει.  Είναι ένα φυσικό φαινόμενο όπου το δέρμα ανοίγει και δημιουργεί αυτές τις ουλές ως αποτέλεσμα του απότομου ¨τεντώματος¨ του.

 Ας μάθουμε τι είναι οι ραγάδες, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των κόκκινων και λευκών ραγάδων, πώς σχηματίζονται και τις καλύτερες θεραπείες για την αντιμετώπιση τους.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ;

Τι προκαλεί τις ραγάδες και γιατί εμφανίζονται;   

Οι ραγάδες είναι ένας τύπος ουλής που δημιουργείται όταν το δέρμα μας τεντώνεται ή κρεμάει πολύ γρήγορα.  Στην πραγματικότητα, η απότομη αλλαγή προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης όπου αυτά επιτρέπουν στο δέρμα να τεντωθεί και του παρέχουν δομή και υποστήριξη.

Καθώς το δέρμα επουλώνεται, εμφανίζονται ραγάδες σε περιοχές όπου διασπάται η ελαστίνη.  Οι νέες ραγάδες που εμφανίζονται συνήθως έχουν κόκκινο χρώμα, ενώ οι λευκές ραγάδες είναι παλαιότερες και πλήρως επουλωμένες, επομένως είναι πιο ανθεκτικές στις θεραπείες.

Που εμφανίζονται οι ραγάδες;

Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν στην κοιλιά, το στήθος, τους γοφούς, τους γλουτούς αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στα χέρια και στα πόδια.  Είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της διαστολής και του τεντώματος του δέρματος ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, αλλά μπορεί επίσης να είναι και αποτέλεσμα απότομων αλλαγών σε βάρος και ύψος.

Πως να αποτρέψετε τις ραγάδες

Όπως είδαμε, οι ραγάδες εμφανίζονται αρκετά συχνά, αλλά μπορεί να μην σας αρέσει η εμφάνιση τους.  Ένας τρόπος για να αποφύγετε τον σχηματισμό τους είναι να διατηρείτε το δέρμα σας πάντα ενυδατωμένο: όσο πιο ελαστικό και δυνατό παραμένει, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορείτε να χειριστείτε αρμονικά μια ξαφνική αλλαγή στο δέρμα σας.

Προϊόντα κατά των ραγάδων

Υπάρχουν κρέμες καταπολέμησης των ραγάδων που δεν είναι κατάλληλες για όλες τις περιόδους της ζωής μας όπως είναι η εγκυμοσύνη, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγετε προϊόντα από φυσικά συστατικά κατάλληλα για το δέρμα σας.

Για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, μπορείτε να εφαρμόσετε την κρέμα σώματος Body Strategist Contour Cream η οποία έχει ελαφριά και ενυδατική υφή που μπορεί να δώσει στο δέρμα σας άμεση αίσθηση σφριγηλότητας.  Για τις πιο ευαίσθητες περιοχές όπου χρειάζεστε ιδιαίτερη ενυδάτωση, όπως το ντεκολτέ και του εσωτερικού βραχίονα, το Body Strategist Tone Shot είναι το τέλειο προϊόν για άμεση σύσφιξη του δέρματος, χαρίζοντας νεότερη και πιο σφριγηλή όψη. 

Αν από την άλλη προτιμάτε μια κρέμα κατά των ραγάδων που να δρα και στην απώλεια του τόνου του δέρματος δοκιμάστε την Body Strategist D-Age Cream, μια ελαστική και θρεπτική κρέμα σώματος.  Για μια πιο πλούσια υφή για την περίοδο της εγκυμοσύνης κάνοντας απαλό μασάζ χρησιμοποιείστε το Body Strategist Oil, ένα μείγμα πολύτιμων φυσικών ελαίων που συνιστάται για ραγάδες και απώλεια τόνου.

Για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα, εφαρμόστε το προϊόν της επιλογής σας δύο φορές την ημέρα, ειδικά μετά το μπάνιο ή το ντους.  Η χρήση κρέμας για την πρόληψη των ραγάδων μπορεί να μην τις αποτρέψει εντελώς, αλλά θα τις βοηθήσει να γίνουν λιγότερο έντονες και ορατές, βελτιώνοντας και την ελαστικότητα του δέρματος.

Πως να απαλλαγείτε από τις ραγάδες

Εάν πρόκειται για λευκές ραγάδες, είναι πολύ δύσκολο να τις αφαιρέσετε εντελώς αποτελεσματικά.  Για να βελτιώσετε τη συνοχή τους και να μειώσετε την ορατότητα τους, μπορείτε να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας για να σας προτείνει κάποια θεραπεία, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη κολλαγόνου.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το πόσο καιρό έχουν σχηματιστεί οι ραγάδες, τον τύπο του δέρματος σας και την περιοχή όπου έχουν δημιουργηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ραγάδες ενδέχεται να μην εξαφανιστούν τελείως.

Το δέρμα σας είναι κομμάτι του εαυτού σας και με τον χρόνο αλλάζει, ενώ τα σημάδια του σας θυμίζουν στιγμές της ζωής σας. Φροντίστε το με τα προϊόντα της [ comfort zone ] που είναι κατασκευασμένα από φυσικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.