ΡΕΤΙΝΟΛΗ ΚΑΙ ΤΡΕΤΙΝΟΪΝΗ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΗ;

Η τρετινοΐνη και η ρετινόλη ανήκουν και τα δύο στην οικογένεια των ρετινοειδών συστατικών, που είναι ο ευρύς όρος περιγραφής των ενώσεων με βάση τη βιταμίνη Α. Τα ρετινοειδή μπορεί να είναι εργαστηριακές συνθέσεις  ή και φυσικά συστατικά. Μπορούν να ληφθούν  από το στόμα  ή να εφαρμοστούν τοπικά για διαφορετικές καταστάσεις . Όταν λαμβάνονται από το στόμα, τα ρετινοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανοσοθεραπείες, δηλαδή στοχευμένες θεραπείες με στόχο την προώθηση της ταχείας ανάρρωσης από ήπιες νόσους. Όσον αφορά στη φροντίδα της επιδερμίδας, τα ρετινοειδή συστατικά χρησιμοποιούνται συχνά για την καταπολέμηση από τα σημάδια γήρανσης όπως είναι οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος. Επίσης, τα ρετινοειδή συμβάλλουν στην θεραπεία της ακμής καθώς και στην επούλωση των ουλών που προκαλεί, ενώ χαρίζουν ομοιομορφία και λάμψη στον τόνο της επιδερμίδας. 

Η τρετινοΐνη και η ρετινόλη είναι δύο διαφορετικοί τύποι ρετινοϊειδών , η καθεμιά με τις δικές της ισχυρές ιδιότητες και συγκεκριμένες χρήσεις. Η βιομηχανία της δερματολογίας συνιστά εδώ και καιρό τη χρήση παράγωγων συστατικών της βιταμίνης Α για την καταπολέμηση από τα σημάδια γήρανσης, της υπερμελάγχρωσεις και τις ατέλειες που προκαλούνται από την ακμή. Η τρετινοΐνη, είναι ένα  συνταγογραφούμενο ρετινοειδές, το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη βιομηχανία της ομορφιάς, λόγω της δραστικής αποτελεσματικότητας του. Οι τοπικές εφαρμογές προϊόντων με οποιοδήποτε από αυτά τα ενεργά συστατικά είναι γενικά ασφαλείς για τους περισσότερους τύπους δέρματος, ωστόσο καλό θα ήταν να συμβουλεύστε, πάντα  κάποιον ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε τοπικό πρόγραμμα ρετινοειδών.

«Για ανανεωμένη επιδερμίδα, προτείνουμε τη σειρά Active Pureness μια επαγγελματική unisex λύση για τη μείωση της εμφάνισης των τοπικών ατελειών που προκαλούνται από τη λιπαρότητα του δέρματος. Υποστηρίζει επίσης, το μη ισορροπημένο δέρμα για να αποκαταστήσει με βέλτιστο και προοδευτικό τρόπο, την ισορροπημένη λειτουργεία του.»

Monica Poli [comfort zone] Skin Science and Technologies Manager

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΕΤΙΝΟΛΗ;

Η ρετινόλη είναι μόνο ένας από τους πολλούς τύπους ρετινοειδών αποτελεί εδώ και καιρό ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, όπως οι ενυδατικές κρέμες, ενισχυτικά και οροί . Η ρετινόλη είναι μια φυσική μορφή βιταμίνης Α που μπορείτε να την προμηθευτείτε και χωρίς συνταγή γιατρού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες δοσολογίες ανάλογα με το προϊόν ή το σκοπό.

Η ρετινόλη μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες αλλά δεν ερεθίζει άμεσα το δέρμα. Το ισχυρό συστατικό ενεργοποιείται όταν τα ένζυμα του δέρματος αρχίζουν να μεταβολίζουν τη ρετινόλη σε ρετινοϊκό οξύ. Αυτό εξαρτάται από τη συγκέντρωση της ρετινόλης στο προϊόν, τη συχνότητα χρήσης, τον τύπο δέρματος και την ηλικία του καταναλωτή, τα πραγματικά αποτελέσματα των προϊόντων ρετινόλης ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο χρήσης ώστε να είναι εμφανή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΕΤΙΝΟΪΝΗ;

Ορισμένοι ειδικοί επάνω στη φροντίδα του δέρματος εξηγούν ότι η τρετινοΐνη γνωστή και ως Retin-A, είναι μια αναβαθμισμένη εκδοχή της ρετινόλης, καθώς είναι  σχεδόν 20 φορές πιο ισχυρή και απαιτεί συνταγή από δερματολόγο. Η τρετινοΐνη είναι στη πραγματικότητα ρετινοϊκό οξύ, το οποίο δημιουργεί τη ρετινόλη στο δέρμα. Με λίγα λόγια, η τρετινοΐνη δεν χρειάζεται τη μεταβολική δραστηριότητα του δέρματος για να ενεργοποιηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί, αλλά λειτουργεί από μόνη της. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη ρετινόλη, η τρετινοΐνη δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος καθώς μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς στο δέρμα ή να το κάνει εξαιρετικά ξηρό. 

Η εγκεκριμένη από το FDA μορφή τρετινοΐνης χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση της φωτογήρανσης ή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Σύμφωνα με αυτούς τους ειδικούς, η τρετινοϊνη μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, ενώ η ρετινόλη χρειάζεται δώδεκα.  

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΕΤΙΝΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΕΤΙΝΟΪΝΗΣ;

Και τα δύο συστατικά χρησιμοποιούνται σε αντιγηραντικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Η ρετινόλη και η τρετινοϊνη είναι δραστικά αποτελεσματικά συστατικά, καθώς ένα ευρύ φάσμα ατόμων με διαφορετικούς τύπους δέρματος τα έχουν εμπιστευτεί, για να επιβραδύνουν και να αντιστρέψουν τα σημάδια γήρανσης.

Τα οφέλη είναι πολλά και τα δύο μπορούν να προσφέρουν μερικά από τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Και τα δύο χρησιμοποιούνται για αντιγηραντικούς σκοπούς.  
  • Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες για την ακμή
  • Λειτουργούν για να επιταχύνουν την κυτταρική διαίρεση, με αποτέλεσμα αναζωογονημένη και νεανική εμφάνιση.
  • Μειώνουν τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, τις πανάδες και τις υπερμελαχρώσεις
  • Μπορούν να μειώσουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια
  • Υποστηρίζουν ένα λαμπερό και ομοιόμορφο τόνο στο δέρμα
  • Ενεργοποιούν την παραγωγής κολλαγόνου

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΡΕΤΙΝΟΪΔΗ ΜΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε τρετινοΐνη ή ρετινόλη, πρέπει να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική και απαλή κρέμα κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Το δέρμα έχει φυσική ικανότητα να προστατεύεται από τους φυσικού εξωτερικους στρεσογόνους παράγοντες που το επηρεάζουν, να θεραπεύεται από μόνο του και να παραμένει λαμπερό και αναζωογονημένο. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του δέρματος σας, διατηρώντας το απαλλαγμένο από ρύπους, ιδρώτα και υπερβολικό σμήγμα που προκαλούν ακμή.

ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

Εάν το δέρμα σας έχει τάση για ξηρότητα και ερεθισμούς, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ρετινοειδή όπως η ρετινόλη ή η τρετινοΐνη.  Φροντίστε να τα συνδυάσετε με αποτελεσματικό αντηλιακό, και πλούσια ενυδατική κρέμα. Μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε πιο ήρεμο χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα καθαριστικό και τονωτικό κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα.

Σιγουρευτείτε ότι το αντηλιακό που χρησιμοποιείται είναι ασφαλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα. 

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΤΕ ΤΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗ ΣΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

Η περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος του προσώπου θέλει αρκετή προσοχή καθώς όλα τα ρετινοειδή μπορεί να είναι επιθετικά σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος λόγω της δραστικότητας του, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία ρετινόλης. Για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, ενυδατωμένο και με την απαραίτητη θρέψη, ενώ χρησιμοποιείτε ρετινοειδή συστατικά,  καθαρίστε το πρόσωπό σας με ήπια καθαριστικά και εφαρμόστε ήπιες ενυδατικές κρέμες. 

Καθαρισμός με ήπια και αποτελεσματικά καθαριστικά

Remedy Cream to Oil: Αυτό το ήπιο και καταπραϋντικό καθαριστικό προσώπου κάνει θαύματα για την αναπλήρωση της ενυδάτωσης και τη φροντίδα του ξηρού δέρματος. Εάν ενσωματώσετε την ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, επιλέξτε ένα καθαριστικό προσώπου που δεν θα αφαιρεί τα φυσικά λιπίδια του δέρματος. 

/ skin regimen / Enzymatic Powder: Όταν αυτή η ενζυματική σκόνη έρχεται σε επαφή με το νερό, σχηματίζεται αφρός που καθαρίζει από τις βρωμιές και τις ακαθαρσίες. Ισχυρά και φυσικά συστατικά όπως η χλωρέλλα και το άμυλο ρυζιού ανανεώνουν την επιδερμίδα χωρίς να της στερούν τα απαραίτητα λιπίδια.

Εφαρμογή της ρετινόλης 

/skin regimen/ Retinol Booster: Αφού στεγνώσει η επιδερμίδα, χρησιμοποιήστε αυτό το ενισχυτικό ρετινόλης σε καθαρή επιδερμίδα για να επιτύχετε μια λεία, ομοιόμορφη και νεανική επιδερμίδα.

Ενυδάτωση 

Hydramemory Cream: Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη ή τρετινοϊνη χωρίς να χρησιμοποιήσετε μια αποτελεσματική, εξαιρετικά ενυδατική κρέμα. Η κρέμα Hydramemory παρέχει μια ισχυρή δόση ενυδάτωσης στα αφυδατωμένα δέρματα.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ!

Το πρώτο βήμα για την τέλεια επιδερμίδα είναι η περιποίηση με το σωστό τρόπο, ώστε να λειτουργεί με τις φυσικές διαδικασίες. Χρησιμοποιήστε φυσικά ή βιολογικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν αξιοποιώντας τη δύναμη της μητέρας φύσης. Δημιουργήστε μια ρουτίνα περιποίησης που περιλαμβάνει τον καθαρισμό, την τόνωση και την ενυδάτωση για υγιή λάμψη φυσικά.

Τα προϊόντα [ comfort zone ] προέρχονται από τη φύση και έχουν δημιουργηθεί για να λειτουργούν με το δέρμα και όχι ενάντια σε αυτό. Κάθε προϊόν είναι αποτέλεσμα χρόνων έρευνας και ανάπτυξης, για να εγγυηθούμε στη κοινότητά μας τη καλύτερη φροντίδα του δέρματος. Ως πιστοποιημένη B-Corp, δεν δίνουμε προτεραιότητα μόνο στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, αλλά και στον πλανήτη από τον οποίο προερχόμαστε. Τα προϊόντα μας δεν δοκιμάζονται ποτέ σε ζώα και οι διαδικασίες μας είναι αναγεννητικές όποτε είναι δυνατόν. Η χρήση προϊόντων [ comfort zone ] είναι  μια σοφή επιλογή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.