ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Το δέρμα μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αν αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες μας ρυτίδες από νεαρή ηλικία μπορεί να υποφέρουμε από την “πρόωρη γήρανση”.

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία.  Στην πραγματικότητα, ακόμη και το DNA μας αλλάζει σωματικά με την πάροδο του χρόνου.  Η διαδικασία της γήρανσης σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς.  Εάν είστε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων και θέλετε να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση μπορείτε να το καταφέρετε με την κατάλληλη περιποίηση.

«Το δέρμα μας αρχίζει να γερνάει βιολογικά γύρω στα 25 χωρίς τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο και η ρύπανση.  Για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση, ξεκινήστε νωρίς με μια σωστή περιποίηση.»

Elisabeth Nehme, [ comfort zone ] Skin Science and Technologies Manager

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ;

Οι ειδικοί ορίζουν ως πρόωρη γήρανση τα ορατά σημάδια γήρανσης, όπως είναι οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές και οι κηλίδες σε άτομα κάτω των 35 ετών.  Οι ειδικοί δεν έχουν βρει ακόμη τι προκαλεί την γήρανση στο δέρμα μας, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα: είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι γενετικοί παράγοντες προκαλούν «εγγενή γήρανση» κάτι που συμβαίνει φυσικά με τα χρόνια.  Η εγγενής γήρανση είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια μας. Τα σημάδια της εγγενούς γήρανσης περιλαμβάνουν το λεπτό δέρμα και τις λεπτές γραμμές.  Ορισμένα προϊόντα μπορούν να τονώσουν και να ανορθώσουν το δέρμα μας ή να κρύψουν τις ρυτίδες, επιβραδύνοντας την εγγενή γήρανση, αλλά δεν μπορούν να την αποφύγουν και να την σταματήσουν τελείως.

Από την άλλη πλευρά η «εξωγενής γήρανση» προκαλείται από τους εξωτερικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, ο τρόπος ζωής, η έκθεση στον ήλιο αλλά και από την διατροφή. Τα σημάδια εξωτερικής γήρανσης περιλαμβάνουν τραχύτητα του δέρματος και έντονες ρυτίδες.

Δεδομένου ότι η εξωτερική γήρανση επηρεάζεται από τις επιλογές που κάνουμε, μπορούμε να την αποφύγουμε εάν προστατεύουμε το δέρμα μας με τα κατάλληλα προϊόντα.  Αυτά είναι καλά νέα, καθώς η εξωγενής γήρανση είναι ο κύριος ένοχος για την πρόωρη γήρανση.  Εξάλλου, επειδή η εγγενής γήρανση ορίζεται φυσικά από τα γονίδια μας, δεν μπορεί ποτέ να είναι «πρόωρη».

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, τότε μπορεί να βρίσκεστε στα πρώτα στάδια της πρόωρης γήρανσης.  Μπορείτε να μειώσετε αυτά τα σημάδια με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας όπως θα δείτε και παρακάτω.

Ρυτίδες

Οι πρώτες ρυτίδες εμφανίζονται συνήθως γύρω στα τριάντα όπου ο οργανισμός μας αρχίζει να παράγει λιγότερο κολλαγόνο καθώς το κολλαγόνο είναι αυτό που βοηθάει το δέρμα μας να διατηρείται ελαστικό και σφριγηλό.

Εάν οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπο σας είναι τραχιές ή είναι βαθιές για την ηλικία σας, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή να υιοθετήσετε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος κατά της γήρανσης που αποτελείτε από έναν ορό, μια κρέμα ματιών και μια ενυδατική κρέμα.

Απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα που διεγείρουν την ανάπτυξη νέων μαλλιών πεθαίνουν με το πέρας του χρόνου. Η διατροφή και οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν χάνετε μαλλιά αλλά δεν γνωρίζετε την αιτία σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ξηρό δέρμα

Όλοι έχουμε κατά καιρούς ξηρότητα στην επιδερμίδα μας, λόγω της θερμοκρασίας, της υγρασίας ή και του αέρα.  Αν το δέρμα σας είναι χρόνια  ξηρό και ξεφλουδίζει ή σκάει, τότε ίσως έχετε επιδεινώσει ακούσια την ξηρότητα του δέρματος σας με τον τρόπο ζωής σας.

Για να το καταπολεμήσετε και να αποτρέψετε την ξηροδερμία, ενυδατώστε καθημερινά την επιδερμίδα σας ή όταν αισθάνεστε ότι χρειάζεται ενυδάτωση και πίνετε άφθονο νερό.

Ηλιακές κηλίδες

Οι κηλίδες από τον ήλιο ή οι κηλίδες ηλικίας με πιο σκούρο χρώμα εμφανίζονται σε περιοχές που το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, συχνότερα στο πρόσωπο και τα χέρια.  Μπορεί να μοιάζουν με φακίδες, αλλά σε αντίθεση με τις φακίδες, δεν εξαφανίζονται αφού σταματήσετε την έκθεση στον ήλιο.  Μπορεί επίσης να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις φακίδες.

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τη μείωση της εμφάνισης των ηλιακών κηλίδων, συγκεκριμένα κρέμες που περιέχουν ρετινοειδή όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C.

Εάν εμφανίζετε σημάδια ηλιακών κηλίδων από μικρή ηλικία καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο. Φροντίστε επίσης να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα για να προστατεύσετε το δέρμα σας από περαιτέρω βλάβες.

ΑΙΤΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Οι αιτίες της εξωτερικής γήρανσης ποικίλουν.  Παρακάτω θα βρείτε τις κύριες αιτίες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Έκθεση στον ήλιο

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι η νούμερο ένα αιτία πρόωρης γήρανσης.  Κάθε φορά που μαυρίζετε (ή καίγεστε) προκαλείτε γήρανση στο δέρμα σας και η καθημερινή έκθεση στον ήλιο σε αστικό περιβάλλον συμβάλλει στην ανάπτυξη των  ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν στη γήρανση.

Οι ακτίνες του ήλιου βλάπτουν πραγματικά τα κύτταρα του δέρματός σας ακόμα κι αν δεν καείτε. Προκαλούν αλλαγές στα κύτταρα, που μπορεί να τους κάνουν να παράγουν υπερβολική μελανίνη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ηλιακές κηλίδες.  Έχουν επίσης αντίκτυπο στην ελαστικότητα του δέρματος, προκαλώντας τη δημιουργία ρυτίδων.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα εκθέτει ολόκληρο το σώμα σε τοξίνες, καταστρέφοντας την ελαστικότητα του δέρματος.  Επιπλέον, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που είναι διαθέσιμο για τη θρέψη των κυττάρων του δέρματος.  Όλα αυτά συμβάλουν στην πρώιμη ανάπτυξη των ρυτίδων.

Αφυδάτωση

Η ξηρότητα κάνει το δέρμα λιγότερο αποτελεσματικό ενάντια στους εξωτερικούς παράγοντες.  Επίσης, δημιουργούνται πιο βαθιές ρυτίδες.

Περιβαλλοντικοί ρύποι

Το δέρμα εκτίθεται καθημερινά σε περιβαλλοντικές τοξίνες.  Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ρύποι μπορούν να επιδεινώσουν την γήρανση του δέρματος.

Στρες και κακές συνήθειες ύπνου

Το άγχος και οι έλλειψη είναι και αυτοί παράγοντες που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος σας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής ο οποίος θρέφει το σώμα και το δέρμα σας.

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο.  Ποτέ μην βγαίνετε στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.
  • Σταματήστε το κάπνισμα το οποίο προκαλεί πληθώρα προβλήματα υγείας και συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση.
  • Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή καφεΐνης.  Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.  Αντίθετα προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.  Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε ένα υγιές βάρος, να αποφύγετε τυχόν καρδιακές παθήσεις και το δέρμα σας θα παραμένει λαμπερό και υγιές.
  • Ξεκινήστε την τακτική σωματική δραστηριότητα. Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει στη μείωση του στρες και επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία στη ροή του αίματος.
  • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε συχνά την επιδερμίδα σας για να αποφύγετε την αφυδάτωση και την ξηρότητα που προκαλούν πρόωρη γήρανση.  Ο συνδυασμός από αντιγηραντικά προϊόντα στην καθημερινή σας ρουτίνα όπως η σειρά [ comfort zone ] SUBLIME SKIN θα βοηθήσει την επιδερμίδα σας να παραμείνει λεία και σφριγηλή, μειώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων.