ΠΡΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Γνωρίζετε ότι όλα τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης δεν είναι συμβατά μεταξύ τους;  Ο λάθος συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απολέπιση και σε ερεθισμούς του δέρματος ή να ελαχιστοποιήσει τα οφέλη αυτών των συστατικών.  Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε ποια συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονο για τη σωστή φροντίδα του δέρματος.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια δημοφιλή  ενεργά συστατικά και θα μάθετε πως να τα συνδυάζετε μεταξύ τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ;

Τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης του δέρματος είναι συστατικά που επιλέγονται για την αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης δερματικής αιτίας όπως είναι η ακμή, οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες ή αφυδάτωση.

Ας δούμε ποια είναι τα πιο κοινά συστατικά:

 • Η ρετινόλη (βιταμίνη Α): είναι ένας ισχυρός τύπος ρετινοειδούς που προέρχεται από τη βιταμίνη Α που προάγει την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, συμβάλλοντας στη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, της ανομοιόμορφης υφής του δέρματος, των μαύρων κηλίδων και της ακμής.
 • Η νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3): βοηθάει στην αποκατάσταση των κυττάρων που έχουν υποστεί αλλοίωση και προάγει την αναγέννησης του δέρματος. Αυτό το αντιφλεγμονώδες συστατικό βοηθά στην καταπράυνση και την ενυδάτωση του δέρματος και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.
 • Βιταμίνη C: είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.
 • Το υαλουρονικό οξύ: είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στις αρθρώσεις, έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί υγρασία γι’ αυτό χρησιμοποιείται για εντατική ενυδάτωση του δέρματος και αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών.
 • Το σαλικυλικό οξύ (ΒΗΑ) είναι ένας τύπος οξέος που είναι ιδανικό για να δουλεύει βαθιά στους πόρους και να αντιμετωπίζει την ακμή και τις κηλίδες.
 • Το γλυκολικό οξύ (ΑΗΑ) είναι ένα φυσικό απολεπιστικό που επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και φωτίζει την επιδερμίδα.
ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΤΕ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ

Συνδυασμοί με Ρετινόλη 

Ας ξεκινήσουμε με τη ρετινόλη καθώς είναι ένα φωτοευαίσθητο συστατικό, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που την περιέχουν, όπως το Skin Regimen 1.5 Retinol Booster, κατά τη βραδινή σας ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας και το πρωί να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία.

Ναι σε

 • Ρετινόλη μαζί με υαλουρονικό οξύ: καθώς και όλα τα ενεργά συστατικά που ενυδατώνουν την επιδερμίδα, όπως τα κεραμίδια. Μπορείτε να συνδυάσετε έναν ορό με βάση τη ρετινόλη με ένα ενυδατικό προϊόν που περιέχει υαλουρονικό οξύ και αντιρυτιδικό πεπτίδιο, όπως το SUBLIME SKIN LIFT & FIRM AMPOULE ώστε να ενυδατώσετε το δέρμα σας και συγχρόνως να εξομαλύνετε τις ρυτίδες.
 

Όχι σε ταυτόχρονη χρήση

 • Ρετινόλης και βιταμίνης C: Η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ η ρετινόλη το επανορθώνει και το αναδομεί.

Ρετινόλης και σαλικυλικού ή γλυκολικού οξέος:  τα οξέα ΒΗΑ και ΑΗΑ όπως και η ρετινόλη έχουν απολεπιστικές ιδιότητες και μπορεί αν χρησιμοποιηθούν μαζί να προκαλέσουν ευαισθησία στο δέρμα σας και να προκληθούν ερεθισμοί, ξηρότητα ή και ερυθρότητα.

Συνδυασμοί με σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ

Το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ, όπως και η ρετινόλη προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο.  Γι’ αυτό χρησιμοποιείστε τα στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και το πρωί να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία.

Ναι σε

 • Σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ με υαλουρονικό οξύ: μπορείτε να συνδυάζετε τα ΒΗΑ και ΑΗΑ με προϊόντα που ενυδατώνουν την επιδερμίδα όπως το SKIN REGIMEN 1.85 HA το οποίο περιέχει τριών τύπων υαλουρονικό οξύ και βοηθάει το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο.
 

Όχι σε ταυτόχρονη χρήση

Σαλικυλικού και γλυκολικού οξέος

Συνδυασμοί με βιταμίνη C

Η χρήση της βιταμίνης C με έναν ορό όπως το SKIN REGIMEN 15.0 VIT C BOOSTER μπορεί να γίνετε στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας καθώς προστατεύει το δέρμα από τις οξειδωτικές βλάβες. Μην ξεχνάτε να φοράτε μετά την χρήση βιταμίνης C αντηλιακή προστασία.

Ναι σε

 • Υαλουρονικό οξύ με βιταμίνη C στην ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας
 • Βιταμίνη C με όλες τις ενυδατικές κρέμες όπως τα κεραμίδια.
 

Όχι σε ταυτόχρονη χρήση

 • Βιταμίνης C και ρετινόλης διότι το ένα υποβαθμίζει τη δράση του άλλου, έτσι συνιστάται η χρήση βιταμίνης C στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης και η ρετινόλη στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης.
 • Βιταμίνης C και σαλικιλικού ή γλυκολικού οξέος: καθώς η βιταμίνη C είναι επίσης οξύ και ο συνδυασμός δύο οξέων αυξάνει τον κίνδυνο ερεθισμών του δέρματος, ειδικά στην περίπτωση μιας ευαίσθητης επιδερμίδας.
 

Συνδυασμοί με νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη έχει αντιφλεγμονώδης ιδιότητες και αυτό περιορίζει τις πιθανές παρενέργειες.

Ναι σε

 • Νιασιναμίδη και υαλουρονικό οξύ
 • Νιασιναμίδη και ρετινόλη, στην βραδινή ρουτίνα περιποίησης σας καθώς λειτουργούν συνεργατικά και μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα τους, εξασφαλίζοντας πιο γρήγορα ορατά αποτελέσματα. Η νιασιναμίδη βοηθάει στη μείωση των ερεθισμών που προκαλούνται από προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη  λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, ενώ ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό.
 

Όχι σε ταυτόχρονη χρήση

 • Νιασιναμίδης και βιταμίνης C: παρόλο που και τα δύο είναι αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C δεν είναι συμβατή με τη νιασιναμίδη. Η ταυτόχρονη χρήση αυτών των δύο ενεργών συστατικών μπορεί να μεταβάλει το pH καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.  Επομένως, η ρουτίνα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αντιοξειδωτικό προϊόν με βάση τη βιταμίνη C ή τη νιασιναμίδη.