ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Η λέξη ακμή χρησιμοποιείται συχνά ως όρος ΄ομπρέλα΄ για μια σειρά δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με ακάθαρτες επιδερμίδες και φλεγμονές, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πάθηση. Πριν αναφερθούμε στο πως θα την αντιμετωπίσουμε, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι η ακμή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΜΗ;

Κάθε εξωτερικός- επιφανειακός πόρος του δέρματος μας συνδέεται με έναν αδένα που παράγει σμήγμα. Αυτό το φυσικό λάδι είναι υπεύθυνο για να λιπαίνει τον εξωτερικό φραγμό του δέρματος και να προστατεύει από τις καθημερινές επιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει όπως είναι ο κρύος και ο ζεστός αέρας. Δυστυχώς όμως, το σμήγμα και τα υπολείμματα της επιδερμίδας μπορούν να συσσωρευτούν στο ωοθυλάκιο που συνδέει τον αδένα με τους πόρους, προκαλώντας ακμή.

Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από φλεγμονές που ξεκινούν στους θύλακες της τρίχας και στους σμηγματογόνους αδένες. Προσπαθώντας να τα αντιμετωπίσουμε μπορεί να προβούμε σε λάθος τρόπους και να προκαλέσουμε τραχύτητα και ουλές στην επιδερμίδα μας. Η εμφάνιση της ακμής μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών λόγων και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ακμή επηρεάζει ανεξάρτητα από την ηλικία και τον τύπο δέρματος.

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ;

Μερικοί από εμάς αντιμετωπίζουν οξεία μορφή ακμής από την εφηβεία. Για άλλους αυτή η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί γύρω στην ηλικία των 25-30 ετών, προκαλώντας αντιαισθητικά  πυώδεις κύστες και βαθιά μαύρα στίγματα που κανείς δε θα ήθελε. Πολλοί άνδρες και γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται με  την ακμή ακόμη και στην μετέπειτα στη ζωή τους.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες ακμής και των ατελειών:

⚠️ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος για την αποφυγή αυτής της πολύ κοινής αιτίας ακμής. Ορισμένοι τύποι δέρματος είναι πιο επιρρεπείς στην απόφραξη των πόρων λόγω της ποσότητας σμήγματος που παράγεται από τους αδένες.

⚠️ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Το δέρμα μας φιλοξενεί έναν απροσδιόριστο αριθμό βακτηρίων- με το πιο γνωστό ως Propionibacterium acnes, ή P. Acnes σε συντομογραφία. Αυτό το βακτήριο ζει στη βάση όλων των ωοθυλακίων και τρέφεται από το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και από άλλα υπολείμματα. Όταν ή παραγωγή σμήγματος αυξάνεται λόγω ορμονών, στρες ή περιβαλλοντικών παραγόντων το P. Acnes πολλαπλασιάζεται.

⚠️ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα σάκχαρα, γαλακτοκομικά προϊόντα ή απλούς υδατάνθρακες έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την αύξηση της εμφάνισης της ακμής. Αυτές οι τροφές πυροδοτούν μια απότομη αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση των ανδρογόνων που είναι υπεύθυνοι για την μεγαλύτερη εναλλαγή των επιδερμικών κυττάρων, τα οποία ανανεώνονται από μόνα τους αφήνοντας τα νεκρά κύτταρα να κινδυνεύουν να φράξουν τους πόρους.

⚠️ΑΓΧΟΣ

Ενώ οι δερματολόγοι σημειώνουν πρόοδο στη σύνδεση της ακμής με το στρες, ορισμένες μελέτες έχουν επισημάνει μια συσχέτιση μεταξύ στρεσογόνων καταστάσεων και αύξησης των δερματικών εξανθημάτων. Τα κύτταρα που παράγουν σμήγμα είναι εξοπλισμένα με υποδοχείς για την ορμόνη του στρες, η οποία τα οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής, δημιουργώντας υπερβολικό σμήγμα και φράζοντας τους πόρους.

⚠️ΟΡΜΟΝΕΣ

Η ακμή που σχετίζεται με τις ορμόνες είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των νέων, αν και πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής και σε μεγαλύτερη ηλικία από την εφηβεία. Οι ορμονικές διακυμάνσεις στον εμμηνορροϊκό κύκλο και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση ευνοούν τις εκρήξεις αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος και την κυτταρική ανανέωση.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Πολύ συχνά βασιζόμαστε σε προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, σαλικυλικό οξύ και άλλα γενικά συστατικά που διαθέτουν την ικανότητα να καταπολεμούν την ακμή. Αν και αλήθεια είναι ότι το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει τα εξανθήματα, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο πριν χρησιμοποιήσετε κρέμες με πολύ δραστικά συστατικά και θεραπείες. Τα ρετινοειδή, το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς σε ορισμένους τύπους δέρματος, επιδεινώνοντας μια κατάσταση οξείας ακμής.

1. ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Tο να ακολουθούμε υγιεινές συνήθειες για τη φροντίδα της επιδερμίδας μας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης της ακμής. Το δέρμα μας έχει μια φυσική τάση να προστατεύεται να ενυδατώνεται και να αυτοθεραπεύεται. Η χρήση προϊόντων που θρέφουν το φυσικό φραγμό του δέρματος είναι ένα από τα καλύτερα σημεία εκκίνησης για τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ακμής.

👌Ο διπλός καθαρισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε την ακμή χωρίς να αφήνετε το δέρμα να στερείται τη φυσική λιπαρότητα. Ένα καθαριστικό με βάση το λάδι όπως είναι το  Sacred Nature Cleansing Balm σε συνδυασμό με έναν αφρό καθαρισμού όπως το Essential Fash Wash αφαιρεί τους ρύπους και τις ακαθαρσίες, ενώ ενυδατώνει την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου.

👌/ skin regimen /  η σειρά αυτή είναι ιδανική για στρεσαρισμένες επιδερμίδες που εκτίθενται σε περιβαλλοντικούς ρύπους και χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Αυτή η σειρά περιέχει προϊόντα όπως λοσιόν, ενυδατικές κρέμες, μάσκες καθαρισμού και κρέμες ματιών που μαζί λειτουργούν για να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της ρύπανσης, των ελεύθερων ριζών, της έκθεσης στον ήλιο και του στρες.

👌Τέλος, η σειρά Active Pureness, είναι ειδικά σχεδιασμένη για λιπαρές επιδερμίδες, περιλαμβάνει προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος ή και ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Οι έφηβοι έχοντας την επίδραση των ορμονών, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προσεκτικά σχεδιασμένα προϊόντα.

2. ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Oι σπιτικές θεραπείες προσώπου με φυσικά και ήπια συστατικά όπως το μηλόξυδο, το έλαιο τεϊόδεντρου, η κανέλα, το μέλι μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα αποκαθιστώντας τα καλά βακτήρια. Συνδυάστε αυτές τις θεραπείες με ένα καθαριστικό από την / skin regimen /Cleansing Cream  ή μια τοπική θεραπεία με εκχύλισμα τεϊόδεντρου για μια πιο ισχυρή και καταπραϋντική θεραπεία κατά της ακμής.

3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η ανεπαρκής ενυδάτωση και η κακή διατροφή σίγουρα δε βοηθούν το δέρμα να παραμείνει νέο και λαμπερό. Το άφθονο νερό, τα βιολογικά τρόφιμα και η σωματική άσκηση συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του νου, δίνοντας έναυσμα στο δέρμα να λειτουργήσει με τον σωστό τρόπο.

 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;

Με απλά λόγια, όχι. Όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατά καιρούς το πρόβλημα της ακμής. Ωστόσο, η χρήση προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας και η φροντίδα του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος είναι σημαντική για την πρόληψη της ακμής. Οι τοπικές θεραπείες ακμής μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ακμής γρήγορα, ενώ τα  βασικά συστατικά των καθαριστικών, όπως τα οξέα, καθαρίζουν σε βάθος τους πόρους, προλαμβάνοντας την ακμή και τα εξανθήματα. Η ελαχιστοποίηση των σημαδιών της ακμής και η αντιμετώπιση αυτής της δερματικής διαταραχής στη ρίζα της είναι δυνατή, απλά χρειάζεται να έχετε λίγη πειθαρχία και να φροντίζετε τον εαυτό σας!   

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ